Pijače, ki jih barmani v lokalu nikoli ne bi naročili
26. 07. 2024 ob 11:44
Če zares želite kvaliteto, določenih pijač, posebej "kompliciranih", ne gre naročati kjerkoli, pravijo izkušeni barmani
Če bar ni specializiran za pripravo koktajlov ali posebnih pijač, jih raje ne naročajte, pravijo barmani, piše portal Pun Kufer.Daniel Yeom, glavni barman v Esters Vine Shop & Baru v Santa Monici v Kaliforniji, pravi: "Nikoli ne naročam vina, natočenega v kozarec, v lokalih, ki ponujajo poceni pijačo. Nikoli ne veste, kako dolgo je bila steklenica odprta, in verjetnost, da boste na takšnem mestu dobili kakovostno vino, je ničelna. Okus vina se začne slabšati takoj, ko je steklenica odprta, in se lahko pokvari v nekaj dneh – razen če so v baru dosledni in natančni glede hranjenja vina."Jack Taynan, ki dela v brooklynskem lokalu Interboro Spirits & Ales, pravi, da v prenapolnjenem lokalu nikoli ne bi naročil točenega piva Guinness. "Točenega Guinnessa bom naročil le v mirnem in urejenem pubu, kjer vem, da si bodo natakarji vzeli čas in ga natočili pravilno." Svetovno znano temno pivo je namreč treba natočiti v dveh korakih. Ko je kozarec napolnjen do treh četrtin, je treba točenje prekiniti, da se ustvari značilna baržunasta pena. Ko se pivo uleže, je treba kozarec napolniti do konca.Alejandro Echeverria iz newyorškega Sushi by Bou svetuje, da nikoli ne naročajte espreso martinija v baru, ki ima slabo kavo. Čeprav je ta koktajl iz vodke in kave zadnjih nekaj let močno popularen, ga marsikje ne pripravijo pravilno. "Večina lokalov nima kakovostnih kavnih aparatov, zato končni rezultat ne bo takšen, kot bi želeli," pojasnjuje barman.Tudi drugih koktajlov, zlasti tistih, ki zahtevajo več komponent, ne naročajte v barih, ki za koktajle niso specializirani, svetujejo barmani. Laureen Lenihan, barmanka z 20-letnimi izkušnjami iz New Yorka, pojasnjuje: "Običajno v navadnih barih koktajle pripravijo na hitro in s poceni nadomestki originalnih sestavin, zaradi česar okus ni takšen, kot bi moral biti. Pogosto tudi nimajo pravih kozarcev, v katerih bi koktajl lahko razvil poln okus," dodaja.Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju!Vir:N1
Ključne besede: Barman, pijača, lokal