LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

NECEPLJENI OTROCI ne bodo smeli v vrtec?! Izjema bodo le nekateri otroci ...

Če otrok ne bo cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se lahko njegovo vključitev v javni in javno sofinancirani vrtec zavrn
Ključne besede: otrok, cepljenje, vrtec, novela, novo, okužba, zavrnitev, necepljenost
Z današnjim dnem začne veljati novela zakona o nalezljivih boleznih, katere namen je zvišati precepljenost v državi. Novela med drugim omejuje vključitev necepljenih otrok v javne in javno sofinancirane vrtce. Izjema bodo le tisti otroci, ki niso cepljeni iz medicinskih razlogov.Če otrok ne bo cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se lahko njegovo vključitev v javni in javno sofinancirani vrtec zavrne - sploh, če za to ni utemeljenih medicinskih razlogov, kot so npr. alergije na sestavine cepiva.Lahko pa se vključi otrok, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja.- Obvezno cepljenje tudi pri vpisih v nekatere izobraževalne programeKandidati, ki se vpisujejo v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva, morajo ob vpisu imeti opravljeno cepljenje v skladu s programom cepljenja, ki je v zakonu že opredeljen. Gre za program, ki ga določi minister, pristojen za zdravje, na predlog Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. Če kandidat ni opravil tega cepljenja, se mu vpis zavrne. Izjema so tisti, pri katerih za opustitev cepljenja obstajajo medicinski razlogi.Kaznovanje z globo od 400 do 40.000 EUR za tiste, ki bodo ravnali v nasprotjuPravne osebe, ki bodo ravnale v nasprotju z navedenimi omejitvami, se kaznujejo z globo od 400 do 40.000 EUR. Novela določa tudi optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja, s čimer bi razbremenili delo komisije za cepljenje. Da bi zvišali precepljenost, je novelo zakonodajni postopek vložila skupina poslancev iz strank SMC, SDS in DeSUS. Sprejeta je bila s 67 glasovi za in 12 proti.


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)