LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Večji del Gorenjske se je pridružil E-cikliranju

Organizatorji projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, družba ZEOS, d.o.o., po državi postavljajo ulične zbiralnike e-odpadkov in odpadnih baterij, pod sloganom E-cikliraj.
Ključne besede: e-cikliraj, projekt LIFE, družba ZEOS, ulični zbiralniki, e-odpadki
Organizatorji projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, družba ZEOS, d.o.o., po državi postavljajo ulične zbiralnike e-odpadkov in odpadnih baterij, pod sloganom E-cikliraj. Danes so jih 25 lansirali v Radovljici, kjer so skupaj z lokalnimi partnerji podpisali listino o predaji zelenih velikanov. Projekt nagovarja potrošnike naj skrbno ravnajo z e-odpadki in odpadnimi baterijami preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja tovrstnih odpadkov, ki nastaja širom Slovenije. Ulični zbiralniki so namenjeni oddaji manjših e-odpadkov in odpadnih baterij. Postavljeni so že v Velenju z okolico (39), večjem delu Prekmurja (33), Celju in okoliških občinah (40), Slovenskih Konjicah (5), v občini Ptuj (18), v Zasavju (30) in v Lenartu ter Kidričevem z okoliškimi občinami (37). Vseh skupaj jih bo do konca leta 2017 postavljenih preko 400, vse njihove lokacije pa se sproti označujejo na spletnem zemljevidu, ki ga lahko najdete na spletni strani projekta. Danes so nove ulične zbiralnike pospremili v Radovljici, in sicer na ekološke otoke in druge lokacije v občinah Radovljica (skupaj z lokalnim partnerjem Komunala Radovljica, d.o.o.), Bled in Gorje (skupaj z lokalnim partnerjem Infrastruktura Bled d.o.o.), Škofja Loka in Železniki (skupaj z lokalnim partnerjem Loška komunala, oskrba z vodo in plinom d.d. Škofja Loka) in Gorenja vas – Poljane, kjer komunalne storitve izvaja Režijski obrat občine. Na dogodku so bili prisotni predstavniki zgoraj omenjenih izvajalcev lokalnih gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki in predstavniki zgoraj naštetih občin, ki so s podpisom listin slavnostno sprejeli ulične zbiralnike ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pospremili novo pridobitev. Organizatorji in lokalni partnerji so na dogodku zbranim zaupali svoje misli o projektu: Direktor družbe ZEOS, d.o.o., Emil Šehić: »Potrošniku želimo še posebej približati možnost oddaje odsluženih manjših gospodinjskih aparatov. Prepogosto se dogaja, da ti zahajajo med mešane komunalne odpadke, tako imenovane črne zabojnike. Vsebujejo težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih dobimo nazaj reciklate, iz njih pa lahko proizvajamo nove proizvode in tako ohranjamo naravne vire.« Direktor Komunale Radovljica, d.o.o., Matija Žiberna: »Projekt E–cikliraj podpiramo, ker želimo približati ločevanje odpadne električne in elektronske opreme našim občanom z namestitvijo uličnih zbiralnikov na zbiralnice ločenih frakcij. Da smo na pravi poti, potrjuje tudi priznanje družbe ZEOS, da smo v preteklih desetih letih zbrali največ kilogramov OEEO na prebivalca v Sloveniji.« Župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik: »Zabojniki bodo občanom olajšali oddajo manjših elektronskih odpadkov sproti in na pravo mesto. Zagotovo bodo prispevali, da jih bo še manj končalo med mešanimi odpadki. S tem pa preprečujemo onesnaževanje okolja z nevarnimi snovmi in obenem omogočamo, da s predelavo posamezne komponente e-odpadkov lahko ponovno uporabimo.«


Raba piškotkov | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Pravila nagradnih iger | Seznam predvajanih del

© 2023 - radio1.si. Vse pravice pridržane.
Spletno mesto uporablja spletne piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, varnosti ter analitiko obiska spletnega mesta. Piškotki so neškodljivi in ne beležijo vaših osebnih podatkov, gesel ali ostalih spornih informacij. Več o piškotkih na radio1.si.
Za še boljšo uporabniško izkušnjo se uporablja zunanji servis, kamor se povezuje vaš brskalnik:
YouTube API (YouTube's Terms of Service, Google Privacy Policy)