Na gradu Rajhenburg v Brestanici se je zaključil dobro leto trajajoč projekt »Vpliv trapistov na posavsko podeželje«, ki je združil štiri partnerje – nosilni je bil Kulturni dom Krško, ob njem pa so še Regionalna razvojna agencija Posavje, Hiša trt, vina in čokolade Aleš Kunej Brestanica ter Srečko Kunst iz Gostilne Šempeter Bistrica ob Sotli.
Združila jih je dediščina trapistov - to so bili menihi, ki so na gradu živeli več kot 60 let do leta 1941, ko so jih izgnali. S svojim delom so segli na mnoga gospodarska področja, najbolj pa so bili znani po izdelovanju čokolade in sira, je povedala vodja projekta Alenka Černelič Krošelj. V sklopu projekta so lani septembra na gradu že odprli čokoladnico, kjer je mogoče dobiti rekonstruirane čokoladne izdelke – okrogle tabličke v rekonstruirani trapistovski embalaži iz sredine 20. stoletja in rekonstruirano čokoladno tablico z lešniki ter povsem nov proizvod, prvo »Čokoladno vino« v Sloveniji. Raziskovali so tudi kulinariko tistega časa, ki je povezana z načinom življenja trapistov, jedi, ki so znane iz preteklosti in so jih prilagodili načelom sodobne kuhinje.
Sicer pa je projekt imel več vidikov, zanimala jih dediščina menihov, raziskovali so njen vpliv in na kakšen način so se te sledi ohranile. Černelič Krošljeva spomni, da smo Slovenci preko menihov dobili penino, v skrbi za vinsko trto so k nam prinesli modro galico. V sklopu projekta so izvedli 20 delavnic in na tak način našli tudi potencialnega izdelovalca sira trapista – to je Denis Kranjc iz Kapel.
Izdali so tudi katalog, v katerem so predstavljeni vsi rokodelci različnih zvrsti, ki so sodelovali v projektu, in njihovi izdelki ter vsa prodajna mesta, kjer so ti izdelki na voljo.
Projekt o vplivu trapistov na posavsko podeželje je bil sofinanciran iz programa LEADER, zanj so pridobili okrog 90 tisoč evrov evropskega denarja.
Ključne besede: