Na seznamu s poreklom zaščitenih proizvodov Evropske komisije je pristala tudi kraška panceta. Gre za tradicionalen suhomesnati izdelek, značilne pravokotne oblike. Proizvedena je iz mesnate slanine prašičev, ki se jo za sušenje pripravi s kožo in brez reber. Pri njeni proizvodnji se uporablja tradicionalni postopek izključno suhega soljenja, le z morsko soljo, ter sušenje in zorenje brez toplotne obdelave. K temu seveda pripomorejo ugodni naravni pogoji na Krasu. Pri Evropski komisiji ima Slovenija sicer registrirane še štajersko prekmursko bučno olje, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, sir tolminc, prleško tünko, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, kraški pršut, belokranjsko pogačo, idrijske žlikrofe, prekmursko gibanico, kraški zašink in bovški sir.
Ključne besede: krašpka panceta, evropska komisija, Kras