V živilih, ki jih večina uživa za zajtrk, našli največ kemikalij
10. 12. 2025 ob 04:00
Preučili 65 različnih žitnih izdelkov, ki so jih kupili v 16 evropskih državah
Zajtrk za marsikoga velja za najpomembnejši obrok dneva, a najnovejša študija Pesticide Action Network Europe (PAN) opozarja, da nekateri izdelki, ki jih mnogi najraje uživajo za ta del dneva niso najboljša izbira, poroča Guardian.V prvi takšni raziskavi na ravni EU so strokovnjaki preučili 65 različnih žitnih izdelkov, ki so jih kupili v 16 evropskih državah. Med vzorci so bili žitni kosmiči, beli in polnozrnati kruh, testenine, moka in drugi pekovski izdelki.V skoraj 82 % vseh analiziranih vzorcev so odkrili trifluorocetno kislino (TFA), ki spada med tako imenovane "večne kemikalije" (PFAS). Pšenični izdelki so bili ob tem bistveno bolj kontaminirani kot izdelki na osnovih drugih žit.Žitni kosmiči z Irske najbolj onesnaženiNajvečjo onesnaženost so zaznali v žitnih kosmičih na Irskem, povprečne koncentracije TFA so bile v nekaterih primerih celo 100-krat višje kot tiste, običajno izmerjene v pitni vodi. Na 2. mesto je raziskava postavila belgijski in nemški polnozrnati kruh, na 3. mesto francoske bagete.Nujno zlo: večne kemikalijePFAS (per- in polifluorirane snovi) so skupina več kot 10.000 kemikalij, ki se zaradi svojih fizikalno-kemijskih lastnosti pogosto uporabljajo v industrijskih in potrošniških izdelkih. Prisotne so povsod - v embalaži, oblačilih, hrani in vodi, celo našem telesu.Kakšne zdravstvene težave povzročajo te kemikalije?Te izjemno obstojne kemikalije omogočajo številne tehnološke rešitve, a hkrati postajajo eden največjih ekoloških izzivov našega časa. Znanstvene raziskave povezujejo PFAS z različnimi zdravstvenimi težavami, med drugim z rakom, povišanim holesterolom, neplodnostjo ...
Ključne besede: zajtrk, kosmiči, kruh, bageta, tujina, škodljivost, test, kemikalije