Panettone tiramisu: božična sladica, ki je osvojila internet
02. 12. 2025 ob 12:32
Mehki božični panettone, nežna tiramisu krema in bogata temna čokolada se združijo v praznično sladico, ki navduši s preprostostjo priprave in vrhunskim okusom. Popolno za 8–10 sladkosnedcev.
Praznični tiramisu panettone je razkošna nadgradnja klasike: združi mehki italijanski božični kruh z nežno kremnostjo tiramisuja ter zaključi z bogatim pridihom temne čokolade. Priprava je preprosta, rezultat pa popoln za 8 do 10 sladkosnedcev.
Namesto savoiardov uporabimo panettone, ki s svojo rahlo strukturo odlično vpija kavo, a ostane čvrst. Kakav zamenja dišeča, sveže naribana temna čokolada, ki sladici doda še bolj prazničen, čokoladen značaj. Krema ostaja zvesta originalu: rumenjaki, sladkor, vanilja in maskarpone – brez dodatne smetane, zato je res zračna in bogata.
Odličen je v standardnem pekaču, lahko pa v manjših posodicah ustvarite večplastni sladki stolp, ki bo na mizi videti še bolj impresivno.
Sestavine (8–10 porcij)
3 jajca (ločena)
500 g maskarponeja
Semena 1 vaniljevega stroka
80 g belega sladkorja
2 g soli
500 ml espressa
30 g sladkorja
90 ml marsale ali drugega aromatičnega likerja
750 g panetona (klasičnega ali čokoladnega)
80 g temne čokolade (za ribanje)
Priprava
Krema: Rumenjake, maskarpone in vaniljo stepajte, da nastane gladka, rahlo gostejša masa. Ne stepajte predolgo. Beljake posebej stepite s sladkorjem in soljo do mehkih vrhov, nato jih počasi in nežno vmešajte v maskarpone. Krema naj počiva v hladilniku.
Kavni preliv: Pripravite espresso, mu primešajte sladkor in marsalo ter počakajte, da se popolnoma ohladi.
Panettone: Odstranite tanko skorjo in narežite mehko sredico na rezine debeline 1–1,5 cm.
Sestavljanje: Dno pekača premažite z malo kreme. Čez položite plast panetona in jo enakomerno prelijte s polovico kavnega preliva. Nanesite polovico kreme in naribajte polovico čokolade. Ponovite s preostankom sestavin, na vrhu pa znova radodarno naribajte temno čokolado.
Ohlajanje: Sladico postavite v hladilnik vsaj za 4 ure, idealno pa čez noč, da se okusi povežejo in panettone popolnoma prepoji.
Namig: Panettone vpija tekočino hitreje kot savoiardi, zato kavo prelivajte počasi in enakomerno. Če uporabljate čokoladni panettone, lahko naribane čokolade na vrhu uporabite malo manj – okusa bo še vedno več kot dovolj.
Ključne besede: tiramisu panettone, praznični tiramisu, božične sladice