Če imaš ta živila v hladilniku, jih daj takoj ven: Številka 3 marsikoga preseneča, da ne sodi tja!
14. 11. 2025 ob 11:24
Hladilnik ni ''prijatelj'' vseh živil
Z odkritjem hladilnika sta se shranjevanje hrane in življenjska doba živil precej izboljšala ter podaljšala. Pa vendar hladilnik ni ''prijatelj'' vseh živil, saj lahko nekatera izgubijo okus ali hranljivo vrednost, spremenijo barvo, obliko ali jim celo skrajšate obstojnost. To so živila, ki NE SODIJO v hladilnik:1. BananeČeprav mnogi banane shranjujejo v hladilnik, tja ne sodijo. Morda bodo v njem res počasneje zorele, a olupek bo na mrazu hitreje porjavel, prav tako bodo hitreje postale bolj ''moknate'' in suhe. Banane zato zmeraj raje hranite v košari za sadje in na sobni temperaturi.2. AgrumiTako kot banane tudi agrumi ljubijo sonce in toploto. Če boste pomaranče shranili v hladilniku, bodo počasneje zorele, prav tako ne bodo razvile sladkobe. Koža agrumov v teh primerih zelo hitro postane trda. Shranjujte jih podobno kot banane na sobni temperaturi. A naj se ne tiščijo preveč skupaj, saj sicer hitro plesnijo in gnijejo.3. Trdi siriTrdi siri vsebujejo zelo malo vode, zato je dovolj, če jih na tanko premažemo z oljem, da ustvarimo zaščitno plast in jih spravimo na hladno v shrambo. Svetujemo vam, da jih ovijete v papir za peko, tako spravljen sir bo počakaj tudi do mesca dni.4. KruhČe boste kruh shranili v hladilniku, mu ne boste naredili usluge. Namesto v puhasto sredico boste zagrizli v precej kompaktno in žvečljivo zmes. Prav tako bo hitreje postal trd, zaradi vlage pa ga bo hitreje napadla plesen. Če ste kupili preveč kruha, ga raje shranite v zamrzovalniku in ga večer pred uporabo postavite na sobno temperaturo ali odtajajte v mikrovalovni pečici.5. KrompirKrompir res shranjujemo na hladnem in v temnem prostoru, a nikakor ne v premrzlem. Temperatura v hladilniku se giblje okoli petih stopinj Celzija, kar je za krompir precej hladno. Na nizkih temperaturah se namreč škrob hitreje spreminja v sladkor, to pa vpliva na njegovo teksturo in okus. Najprimernejši prostor za shranjevanje tako ostaja klet, prav tako namesto plastične vrečke izberite raje košaro ali lesen zabojček.6. ParadižnikTako kot citrusi in banane tudi paradižnik ne mara hladilnika. Shranjevanje v hladilniku mu bo hitro vzelo vonj, njegova tekstura pa bo postala mokasta. Prav tako bo shranjevanje v hladilniku preprečilo proces zorenja in tudi okus bo precej razvodenel. Zato paradižnik raje shranjujte v košari s sadjem, kjer se bo precej bolje počutil in obdržal vse hranljive lastnosti.7. ČesenTudi česen ne spada v hladilnik, temveč ga je bolje shraniti na kakšno polico, kjer je predvsem suho in temno. Tako bo ostal svež do tri mesece. V hladilniku je zanj temperatura prenizka, zrak prevlažen in ne kroži, zato lahko začne gniti oziroma v nasprotnem primeru kliti.8. Marmelade, pekoče omake in medTudi v trgovini marmelade, kečap, pekoče omake in med najdemo na policah, ki niso niti blizu hladilnikom, zakaj bi jih torej shranjevali v hladilniku? Omenjena trgovinska živila vsebujejo veliko konzervansov in se na kuhinjskih policah ne bodo pokvarila. Tudi čokoladne namaze lahko brez skrbi shranjujete v kuhinjskih predalih.Odpiranje teh izdelkov samo po sebi NE pomeni, da jih moraš dati v hladilnik.Večina je oblikovana tako, da ostane stabilna pri sobni temperaturi, dokler:- so dobro zaprte,- se jih uporablja s čistimi pribori,- niso izpostavljene vročini ali direktnemu soncu.
Ključne besede: hladilnik, shranjevanje, živila, shramba