Vikend ideja, ki nikoli ne razočara: Krvavice s kislim zeljem
14. 11. 2025 ob 09:32
Pristna slovenska klasika, ki ogreje v hladnih dneh in na mizo prinese vonj tradicije.
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci so ena najbolj prepoznavnih jedi slovenske kuhinje, še posebej v hladnejših mesecih. Ta jed predstavlja dragocen del kulinarične dediščine, ki izvira iz obdobja kolin, ko so gospodinje znale izkoristiti prav vsak del prašiča in iz njega ustvariti nekaj okusnega. Krvavice so bile nepogrešljiv del prazničnih jedilnikov v času kolin, pogosto pa so z njimi zaključili naporen dan, ko se je ob mizi zbrala vsa družina.
Krompirjevi žganci – danes jih pogosto nadomestimo s polento ali pire krompirjem – so bili nekoč temeljna jed slovenskega kmeta. Njihova priprava je preprosta, okus pa izjemen, še posebej, ko jih obogatimo z ocvirki. V družbi kislega zelja in krvavic pa sestavijo pravo, močno in pristno zimsko jed.
Čeprav so krvavice včasih pripravljali izključno ob kolinah, jih danes lahko kupimo v skoraj vseh mesnicah ali poskusimo v restavracijah, ki cenijo tradicijo. Posebej priljubljene so v času martinovanja in božičnih praznikov, ko se na slovenskih mizah ponovno znajdejo jedi, ki dišijo po domačem.
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci niso le obrok – so simbol tradicije, povezanosti in spoštovanja do domačih receptov. Njihov okus nas vrne v čase, ko je bila kuhinja preprosta, srčna in namenjena druženju.
Če želite doma pripraviti to klasiko slovenske kulinarike, preverite recept za krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci.
Recept si lahko preberete TUKAJ.
Ključne besede: krvavice, kislo zelje, krompirjevi žganci, slovenska kulinarika