TO počnejo turisti v Italiji – domačini pa se ob tem ZGRAŽAJO!
09. 10. 2025 ob 06:07
7 zlatih pravil italijanske prehranske kulture, ki jih nikar ne prekršite.
Italijani so znani po svoji izjemni kulinariki, kjer obrok ni le način prehranjevanja, temveč pravi obred, prežet s tradicijo, druženjem in spoštovanjem do hrane. Čeprav so prijazni in gostoljubni, hitro opazijo, kdo ne pozna njihovih osnovnih kulinaričnih pravil. Da se ob naslednjem obisku Italije izognete nerodnim situacijam, si zapomnite teh sedem zapovedi pravega italijanskega prehranjevanja.1. Kapučino spada samo k zajtrku
V Italiji je kapučino napitek jutra. Popiti ga po enajsti uri, zlasti po kosilu ali večerji, velja za resen prekršek. Italijani menijo, da mleko in težka hrana ne sodita skupaj. Po obroku si zato privoščite raje espresso – kratek, močan in brez mleka.Preberi še: Napitek, ki vam lahko uniči prebavo, če ga pijete ob napačnem času2. Testenine niso priloga
Za razliko od marsikje drugod so testenine v Italiji samostojna jed, nikakor ne dodatek mesu ali ribi. Pravi italijanski obrok poteka v zaporedju: najprej testenine ali rižota, nato sledi mesna ali ribja jed. 3. Kečap je strogo prepovedan
Čeprav se marsikomu zdi neškodljivo, je dodajanje kečapa na testenine v Italiji skoraj žalitev. Italijanske omake so svete – pripravljene iz svežih sestavin in kuhane z ljubeznijo. Če želite jedi dodati nekaj okusa, lahko posežete po parmezanu, a tudi ta ne sodi povsod.4. Parmezan in ribe? Nikoli.
Ena izmed največjih kulinaričnih napak v Italiji je posipanje ribjih jedi s parmezanom. Sir in morski okusi se po italijanskem prepričanju ne mešajo. Če naročite špagete z morskimi sadeži, pozabite na sir – natakar vas bo le nejeverno pogledal.5. Špagetov se ne lomi
Preden daste špagete v lonec, jih nikar ne prelomite. Italijani to razumejo kot žalitev njihove kulinarične tradicije. Špageti se vedno kuhajo celi; ko se začnejo mehčati, jih voda sama nežno potopi.6. Solata pride po glavni jedi
V mnogih državah je solata predjed, v Italiji pa ima povsem drugačno vlogo. Postreže se po glavni jedi, kot lahek in osvežilen zaključek pred sladicami ali sadjem. 7. Pico jejte z rokami
V sproščenih picerijah se pica najpogosteje je z rokami. Če ni prevroča ali preveč mehka, jo Italijani razrežejo na trikotnike in jedo brez pribora. Vilice in nož sicer niso prepovedani, a če vztrajate pri njih, boste hitro razkriti kot turist.Vir: N1
Ključne besede: italijanska kuhinja, prehranska pravila, italijanska kultura