PREVIDNO: UŽITNE GOBE lahko postanejo NEUŽITNE, če jih naberete v takšnem vremenu
12. 10. 2025 ob 09:59
''Ko temperature padejo pod 0 °C, gob ne nabiramo več.''
Ko temperature padejo pod ničlo, lahko gobe zmrznejo, nato pa znova odmrznejo, ko se otopli. Pri tem procesu se lahko gobe pokvarijo in postanejo neužitne, zato je bolje, da jih ne nabirate. Ne le za ljubiteljske gobarje, temveč tudi za zelo izkušene zato velja, da naj se gob po zmrzali ne nabira, če nismo prepričani, kakšnim vremenskim razmeram so bile gobe izpostavljene.''Čeprav je bila v prvih dneh oktobra zmrzal, bodo gobe, ki bodo zrastle v novembru – v kolikor do takrat ne bo nove ohladitve – ponovno povsem varne za uživanje,'' pravijo poznavalci.Ko se temperature ponoči spustijo pod ničlo, zmrzal vpliva tudi na gobe, ki lahko postanejo neužitne. Zabeleženih je bilo že nekaj primerov zastrupitev s sicer užitnimi gobami, ki so se ob zmrzali in ponovni odmrznitvi pokvarile.Doktorica biokemije in raziskovalka zdravilnih rastlin dr. Katja Rebolj opozarja, da morajo biti gobarji posebno pozorni na zmrzal: ''Ko temperature padejo pod 0 °C, gob ne nabiramo več.''Kot pravi Bojan Arzenšek iz Gobarskega društva Kranj, so sicer na gozdnih tleh, prekritih z listjem, temperature lahko nekaj stopinj višje kot drugod. Večdnevno zmrzovanje in odmrzovanje, kot se dogaja v teh dneh, pa je problematično. Foto: ProfimediaPodobno problematično je lahko tudi nabiranje gob po obilnem dežju, dodaja Arzenšek in svetuje, da če gobo napade polž in preluknja površino, se cela goba napije vode. Takih ne nabirajte.Kot opisuje naravovarstvenik in član Gobarsko mikološkega društva Ljubljana Luka Šparl, večina gob vsebuje od 85 do 95 odstotkov vode. Ob zmrzali popokajo celične stene, gobe se navlažijo, to pa je ugodno okolje za razvoj bakterij in drugih mikroorganizmov.Kako prepoznati gobe, ki so se že zamrznile in odmrznile?''Enotnega pravila, kako prepoznati gobe, ki so že zamrznile in odmrznile, ni. Znaki se med vrstami razlikujejo, a vendar imamo lahko v mislih splošno vodilo, da se izogibamo gobam, ki imajo kiselkast ali zatohel vonj, vidno razmočeno teksturo, kot bi bile ožete, oziroma na določenih strukturah gobe prepoznamo različne odtenke barv, npr. sivenje lističev. Pri odtajanih gobah lahko zaznamo tudi spremenjen okus,'' pravi Šparl (a takih gob seveda ni pametno pokušati).Če smo gobe našli takoj po odmrznitvi, so sicer še uporabne za svežo pripravo''Vendar, kdo zares ve, kolikokrat je goba že pomrznila in se odtajala, preden smo jo naposled opazili in nabrali? Če odgovora na to vprašanje nimamo, potem gobe z lističi (golobice, mlečnice ali polževke), ali cevasto trosovnico (gobani, polstenci ali lupljivke) niso primerne za uživanje.''Vir: N1
Ključne besede: gobe, užitne, neužitne, nabiranje, zmrzal, slana, nevarnost, zastrupitev