Fotografija sprožila deljena mnenja: Nekateri se nad njo zgražajo, drugi pravijo, da je to nekaj najboljšega
04. 10. 2025 ob 11:49
Priznani britanski chef Paul Foster pravi, da je mleko najboljša sestavina za bolonjsko omako
Bolonjska omaka je jed, ki že desetletja kraljuje na krožnikih po vsem svetu in je brez dvoma ena najbolj priljubljenih jedi po svetu. Vsaka družina ima svojo različico in skrivne sestavine, ki naj bi omaki dodale tisti posebni značaj. A priznani britanski chef Paul Foster, nosilec Michelinove zvezdice in znan obraz iz oddaje BBC Saturday Kitchen, trdi, da pozna ključ do avtentičnega okusa, ki ga mnogi spregledajo – mleko, piše britanski Mirror.Zakaj mleko?Foster je svoje sledilce na TikToku presenetil s preprostim vprašanjem: ''Ali svoji bolonjski omaki dodajate mleko? Če ne, zakaj ne?'' Po njegovih besedah je prav ta sestavina tista, ki omako naredi bolj kremasto in avtentično. Dodal je, da številni tradicionalni italijanski recepti dejansko vključujejo mleko.Recept po FosterjevoNjegova metoda priprave se začne z drobno nasekljano zeleno, korenjem in čebulo, ki jih na olivnem olju nežno popraži, da se zmehčajo, ne pa porjavijo. Nato doda timijan in česen, zelenjavo odstrani iz lonca, vanj pa strese mešanico govejega in svinjskega mletega mesa. Ko tekočina izpari in meso lepo porjavi, prilije rdeče vino in počaka, da se reducira. Doda obilno žlico paradižnikove mezge, nato pa dušeno zelenjavo vrne nazaj v lonec skupaj s sesekljanimi pelati in jušno osnovo.Vse skupaj počasi vre približno tri ure, dokler omaka ne dobi globine in sijaja. Prav na koncu pa pride njegova ''prelomnica'' – skodelica mleka, ki po njegovih besedah omaki doda kremast okus in omili paradižnikovo kislost.Deljena mnenja - Fosterjev nasvet je na spletu sprožil burno razpravoNekateri Italijani so komentirali, da v svojem okolju še nikoli niso slišali za dodajanje mleka in da to nikakor ne spada v tradicionalni recept. Spet drugi so ga podprli z nasprotnim mnenjem – da je mleko pravzaprav nepogrešljiv del bolonjske omake.''Vedno dodam mleko, ker zmehča meso,'' je zapisal eden od uporabnikov. Drugi je bil še bolj odločen: ''Ni prave bolonjske omake brez mleka. To je zapisano v izvirnem receptu, vsak Italijan to ve.''
Ključne besede: bolonjska omaka, mleko, chef, recept, sestavina, dodatek