Napitek, ki vam lahko uniči prebavo, če ga pijete ob napačnem času
20. 09. 2025 ob 13:53
Na prvi pogled nedolžna navada, v resnici pa velika obremenitev za telo.
Slavni kuhar Gino D’Acampo je pretresel ljubitelje kave po vsem svetu, ko je razkril, da kapučina po 11. uri nikoli ne bi smeli piti. Razlog, kot pravi, ni povezan le s kofeinom, ampak predvsem s prebavo.Italijanska pravila pitja kave
48-letni kuharski mojster, rojen v Neaplju in poznan po kuharskih oddajah ter knjigah, je na TikToku razložil nenapisano pravilo italijanske kavne kulture. Posnetek je postal viralen in zbral več kot 2,4 milijona ogledov. "Za Italijana obstaja čas za kapučino in čas za espresso," je poudaril.
@iamginodacampo
How to be a Proper Italian with Gino: When should you drink Cappuccino or Espresso? ☕️
♬ original sound - Gino D’Acampo
Espresso se lahko pije ves dan – po kosilu, večerji ali katerem koli obroku. Razlog je, kot pojasnjuje Gino, znanstven: kofein pospešuje krvni obtok, kar pomaga prebavi. Zato Italijani radi posežejo po espressu po obrokih.Zakaj kapučino samo zjutraj?
Pri kavah na osnovi mleka pa velja drugačno pravilo. Po Ginovih besedah je pitje kapučina po 11. uri velika napaka. Mleko po obroku upočasni prebavo in povzroči občutek teže v želodcu – torej ravno nasprotno od espressa.
Italijani mleko povezujejo z zajtrkom, zato je kapučino idealen le zjutraj, običajno v kombinaciji z rogljičkom ali pecivom. Po zajtrku pa preidejo na espresso ali macchiato.Razdeljena mnenja ljubiteljev kave
Njegova izjava je sprožila burno razpravo. Nekateri so se strinjali, drugi pa so pravilo vzeli z rezervo. "Ne smeš piti mlečne kave po obroku, ampak tiramisu pa lahko? Italijani ste najboljši!" se je pošalil eden izmed komentatorjev. Drugi so bili bolj uporni: "Pijem, kar hočem, kadar hočem – če si zaželim kapučino ob petih popoldne, ga bom spil."
Ključne besede: kapučino, espresso, italijanska kava, Gino D’Acampo, prebava, kavna kultura