Testenine za skoraj 1000 evrov? Italijanska restavracija razdelila splet!
21. 07. 2025 ob 19:31
V restavraciji na italijanskem otoku Ponza je večerja za štiri goste stala kar 923 evrov – največji strošek so bili špageti z jastogom. Zgodba, ki sproža burne odzive.
V Italiji, kjer sta kulinarika in vino del vsakdana, je konec prvega julijskega tedna izbruhnila razprava o pretiranih cenah v restavracijah. Povod za to je bil račun v višini 923 evrov, ki ga je štiričlanska skupina plačala v priljubljeni restavraciji na otoku Ponza, "dragulju Tirenskega morja".
Čeprav so gostje uživali v razgledu na morje in obroku, sestavljenem iz predjedi, štirih glavnih jedi, vode in dveh steklenic vina, jih je presenetila cena ene same jedi – špagetov z jastogom, ki so stali kar 759 evrov.
Zgodbo je najprej objavil italijanski časnik La Repubblica, pozneje pa se je razširila tudi na družbenih omrežjih, kjer so uporabniki množično izrazili ogorčenje. Komentarji so bili enotni: "Cene so šle predaleč!"
Gostinec: "Vsi vemo, da je jastog drag"
Lastnik restavracije, ki je želel ostati neimenovan, se je na kritike odzval s pojasnilom, da je bila cena povsem transparentna: "Imamo tudi jedi po 15–20 evrov, a vsi v svetu vemo, da je jastog drag. Stane 230 evrov na kilogram. Mi ga pripeljemo živega do mize in ga pokažemo strankam, ki so tokrat izbrale jastoge po 825 gramov na osebo. Ko jih prinesemo, imajo etiketo s težo. Včasih jih za lažjo izbiro peljemo tudi do akvarija, čeprav je res, da je učinek večji, če prinesemo živega jastoga h gostu." je povedal za La Repubblico.
Dodaja, da jedi v njihovi ponudbi segajo že od 15 evrov naprej, in da imajo gostje vedno možnost izbire. A priznava: "Velikokrat se zgodi, da nekateri pridejo, se obnašajo kot gospoda, potem pa se pritožujejo nad ceno."
Dodal je še, da ne želi, da bi mediji o njem ustvarili sliko nekoga, ki izkorišča zaupanje gostov, zato se je odločil ponuditi popust.
"Naš jastog je znan, in če bi bil komu predrag, bi izbrali manjšega," pojasnjuje.
Kljub vsemu primer ostaja opozorilo za vse turiste – preverjanje cen pred naročilom nikoli ni odveč.
Ključne besede: račun restavracija Italija, testenine z jastogom, Ponza