Sladoled in zdrava prehrana: Koliko si ga lahko privoščimo brez slabe vesti?
15. 06. 2025 ob 08:20
Sladoled je poletna poslastica, ki vsebuje veliko sladkorja in maščob, a zmerno uživanje je lahko del zdrave prehrane. Kaj pravijo strokovnjaki?
Sladoled je priljubljena poletna sladica, a vsebuje veliko sladkorja, kalorij in pogosto tudi umetne dodatke, zato ga je priporočljivo uživati zmerno – morda le enkrat tedensko, ne vsak dan.
Dietetičarka Tamara Samuels opozarja, da hrane ne smemo deliti na "dobro" in "slabo". Koliko sladoleda si torej lahko privoščimo? "Če neko živilo označite za slabo, lahko to sproži občutke sramu, krivde in strahu, kar lahko vodi v nezdrav odnos do hrane," pojasnjuje. Poleg tega ima vsak posameznik svoje specifične prehranske potrebe, zato univerzalna pravila ne obstajajo.
Tudi registrirana dietetičarka Maggie Michalczyk se s tem strinja. "Nerada klasificiram eno vrsto hrane kot slabo, a kot vemo, obstajajo hranljiva in manj hranljiva živila. Sladoled je visoko kalorično, sladkorno in maščobno živilo, v katerem lahko uživamo zmerno v zdravi prehrani," je pojasnila.
Berite etikete
Na trgu je danes na voljo veliko vrst sladoleda z zelo različnimi prehranskimi vrednostmi, zato je vedno dobro prebrati etiketo. Na primer: ena porcija (2/3 skodelice) vaniljevega sladoleda vsebuje približno 32 gramov sladkorja in 13 gramov nasičenih maščob.
Ameriško združenje za srce (AHA) priporoča, da dnevni vnos sladkorja ne presega 36 gramov za moške in 25 gramov za ženske. Enako velja za nasičene maščobe – največ 13 gramov na dan za osebo, ki zaužije okoli 2000 kalorij dnevno.
Kljub tem številkam pa to še ne pomeni, da se morate sladoledu povsem odpovedati. Ključ je v zmernosti in premišljenih izbirah.
Foto: ProfimediaPrednosti sladoleda
Registrirana dietetičarka Edwina Clark poudarja, da čeprav sladoled res vsebuje precej nasičenih maščob in sladkorja, ga lahko ob zmernem uživanju brez skrbi vključimo v vsakdanjo, uravnoteženo prehrano.
Poleg tega ima sladoled tudi nekaj pozitivnih lastnosti."Kepica sladoleda vsak večer v okviru sicer zdrave prehrane verjetno ne bo negativno vplivala na vaše zdravje. Še več, sladoled je vir kalcija, magnezija in vitamina B12 ter pogosto poskrbi za užitek in nostalgijo, ki sta pomembni funkciji hrane," je povedala Clark.
V nasprotju s številnimi drugimi sladkimi pregrehami ima sladoled lahko tudi nekaj koristi za zdravje.
"Beljakovine in maščobe v sladoledu lahko pomagajo upočasniti absorpcijo sladkorja, kar je boljše, kot če pojeste gumijaste bombone, ki bodo še bolj dvignili vaš krvni sladkor. Sladoled vsebuje tudi nekaj beljakovin in kalcija," je pojasnila Michalczykova. Samuelsova pa je dodala, da sta mleko in smetana dober vir vitamina A – ključnega hranila za zdravje oči ter močan imunski sistem.
Foto: Profimedia"Mlečni sladoledi zagotavljajo tudi holin, ki ima ključno vlogo pri zgodnjem razvoju možganov in presnovi. Višja vsebnost maščob v sladoledu lahko vodi tudi do večje sitosti v primerjavi z drugimi sladicami, ki imajo večinoma veliko sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov," je pojasnila Samuelsova.
Novejše raziskave kažejo, da uživanje mlečnih sladoledov iz polnomastnega mleka – kljub visoki vsebnosti nasičenih maščob – ne povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni. Vendar je pomembno poudariti, da so bile te raziskave osredotočene predvsem na sladolede na osnovi polnomastnega mleka.
Ključne besede: sladoled in zdravje, sladoled kalorije, zdrava prehrana