Janez Trelc zmagal na Planteray barmanskem tekmovanju
25. 04. 2025 ob 09:56
V sredo 23. aprila 2025 se je v Silk&Fizz koktajl baru, v Ljubljani odvijalo tekmovanje PLANTERAY MATCH DAY 2025.
Pri pripravi koktajlov se je preizkušalo in ocenjevalo znanje, hitrost in kreativnost.
Izbrali smo PRVAKA V HITROSTNEM MEŠANJU KOKTAJLOV.
Na podlagi vseh izzivov pa smo okronali tudi NAJBOLJŠEGA BARMANA TEKMOVANJA, ki bo zastopal Slovenijo na PLANTERAY regijskem tekmovanju na Poljskem med 2. in 5. junijem 2025!
Udeleženci so med drugim morali pripraviti lastne avtorske koktajle, pri čemer je bil edini pogoj uporaba PLANTERAY PINEAPPLE RUMA proizvajalca MAISON FERRAND, ki je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev butičnih žganih pijač iz Francije. Vse ostalo je bilo prepuščeno njihovi domišljiji – želeli smo si namreč pestrih, edinstvenih in kreativnih kreacij.
Janez Trelc je zablestel kot zmagovalec v obeh kategorijah ter s svojo kreativnostjo, hitrostjo in natančnostjo navdušil komisijo in prisotne gledalce.
Rezultati tekmovanja (prva tri mesta):
1.mesto absolutni zmagovalec v vseh kategorijah PLANTERAY MATCH DAY 2025 – JANEZ TRELC iz Georgie bistro
2.mesto Anže Testen iz Kolibri cocktail bar
3.mesto Ivan Višekruna iz B Bar Hotel Intercontinental Ljubljana
Strokovno komisijo so sestavljali trije člani: Saša Boškan in Aleksander Malbašić iz podjetja ARC-Kranj, d.o.o. ter Gal Pilko mlad priznan barman ter soustvarjalec novega koktajl bara Silk&Fizz.
Nekaj o Maison Ferrand in Planteray blagovni znamki:
Podjetje Maison Ferrand je ustanovil Alexandre Gabriel leta 1989 s ciljem, da ohrani stare obrtne metode izdelovanja žganih pijač, ki ujamejo resničen izraz žganja z zavezo, da se vrne h klasiki, ob neprestanem dodajanju inovacij. Same Ferrand korenine segajo v več kot 400-letno zgodovino, vse v leto 1630. Maison Ferrand je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev butičnih žganih pijač iz Francije.
Planteray prikazuje kulturo in lepoto ruma, njegovo raznolikost in bogato zgodovino. Pri Planteray rumih se uporablja metoda dvojnega staranja. Tropskemu staranju v sodih iz belega hrasta sledi drugo celinsko staranje, v sodih Ferrand v Franciji. Ker pa se rumi pošiljajo po morju v original sodih, se tako izkoristi tudi poseben učinek dinamičnega staranja.
Nekaj o zmagovalcu in zmagovalnem koktajlu:
Janez Trelc je star 31 let. Svoje otroštvo je preživel v Afriki, v državi Zimbabve, kjer se je tudi rodil. Trenutno ga najdete v Sloveniji, natančneje v Georgie bistro-ju v Ljubljani.
Za svoj Signature 'The Missionary' koktajl pravi, da skozi pesem najlažje obrazloži, od kje je dobil inspiracijo zanj:
Tea for breakfast.(Čaj za zajtrk.)
Rum for LUNCH. (Rum za kosilo.)
Banana in the middle. (Banana na sredini.)
Let's call it BRUNCH. (Recimo temu BRUNCH.)
Domači ledeni čaj navdihnjen s fuzijo vročice tropskega ruma ter kulturo pitja čaja. Idealen za vse štiri letne čase!
Nekaj o SILK&FIZZ:
Ljubljana je na eni lepših skrivnih ulic dobila nov koktajl bar SILK&FIZZ. Gre za pravo poslastico za brbončice in oči. Ustvarila sta ga mlada priznana barmana Gal Pilko in Jan Križaj. Koktajl bar ponuja celostno izkušnjo, odlične okuse in prijeten ambient. Vsak koktajl je zgodba zase.
Ključne besede: Janez Trelc, barmansko tekmovanje Planteray