Rdeča redkvica: spomladanski superživilski zaveznik za razstrupljanje in zdravje
21. 03. 2025 ob 19:59
Preprosta za vzgojo, bogata z vitamini in minerali ter idealna za prebavo, dihala in čiščenje organizma.
Rdeča redkvica je ena prvih vrtnin, ki nas v pomladnem času razveseljuje na vrtovih in tržnicah. Spada v družino križnic in je znana po svoji izjemni hranilni vrednosti, enostavni vzgoji in odpornosti na nizke temperature – prenese celo do -6 °C. Njeni gomolji, listi in stebla so užitni, zaradi česar je popolnoma uporabna rastlina brez odpadkov.
Polna vitaminov, vlaknin in zdravilnih lastnosti
Rdeča redkvica je naravno bogata s kalijem – vsebuje ga kar 320 mg na 100 gramov. Ta mineral pomaga pri delovanju ledvic in pospešuje izločanje škodljivih snovi ter odvečne vode iz telesa. Poleg tega je odličen vir vitamina C in folne kisline, vsebuje pa tudi zelo malo kalorij, zaradi česar je idealna za pomladno razstrupljanje telesa.
Spodbuja prebavo in čisti kri
Sveže redkvice s svojim pekočim okusom, ki ga povzročajo žvepleni heterozidi, delujejo kot naravni stimulans za prebavni sistem. Spodbujajo nastanek prebavnih sokov, izboljšujejo delovanje jeter in žolča ter pomagajo uravnavati praznjenje črevesja. Redno uživanje redkvic dokazano pripomore tudi k čiščenju krvi in razstrupljanju telesa.
Naravna pomoč za dihala in sečila
Redkev je še posebej priporočljiva ob spomladanskih prehladih in težavah z dihali. Deluje kot naravni inhalator – razgrajuje sluz, lajša zamašen nos, vnetja sinusov ter simptome astme in bronhitisa. Poleg tega se uporablja tudi za zdravljenje okužb sečil. Sok rdeče redkvice dokazano pospeši okrevanje in zmanjša trajanje težav.
Idealna izbira za lajšanje hemoroidov
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin redkev spodbuja delovanje prebave in preprečuje zaprtje, kar ima blagodejen učinek tudi pri zdravljenju hemoroidov. Redno uživanje tako deluje preventivno in pomaga pri hitrejšem celjenju.
Nasveti za nakup in shranjevanje
Pri nakupu izberite čvrste, rdeče redkvice z zelenimi listi, kar nakazuje na njihovo svežino. Mehke redkvice so lahko votle in grenke. Listje odstranite pred shranjevanjem, saj sicer črpa vlago iz gomolja. V hladilniku jih hranite največ en teden.
Ključne besede: rdeča redkvica, zdravje in prehrana, razstrupljanje telesa