Potica, tradicionalna slovenska sladica, je zvit kolač iz testa z bogatimi nadevi, kot so orehi, rozine ali pehtran, ki simbolizira praznike.
Potica je tradicionalno slovensko praznično pecivo, pripravljeno iz tanko razvaljanega kvašenega testa, nadevanega z različnimi nadevi in zvitega v zvitek. Najpogosteje se peče v posebnem okroglem pekaču z osrednjim stožcem, imenovanem potičnik, ki daje potici značilno obliko z luknjo v sredini.Sestavine za orehovo potico: testo
500 g moke
40 g kvasa
1,5 dl mleka
150 g masla
50 g sladkorja
2 rumenjaka
2 celi jajci
nadev
600 g mletih orehov
2 dl mleka
3 beljaki
200 g sladkorja
1 vaniljev strok
100 g rozin
0,5 dl ruma
limonova lupina
1 dl sladke smetane
100 g masla
maslo in moka za model
Celoten recept pa je na voljo TUKAJ.
Ključne besede: potica, recept