Odpoklic dimljene postrvi in atlantskega lososa zaradi te bakterije
10. 10. 2024 ob 08:41
Zaradi prisotnosti bakterije so iz prodaje umaknili dva izdelka dimljene ribe – dimljeno postrv in atlantskega lososa. Kupce opozarjajo, naj izdelkov ne uživajo.
Zaradi prisotnosti nevarne bakterije Listeria monocytogenes sta bila s prodajnih polic v Sloveniji umaknjena dva proizvoda dimljene ribe. Gre za dimljeno postrv (4/5 rezin, Ronde des Mers, 100 g, z rokom uporabe do 7. 10. 2024) in dimljenega atlantskega lososa (2 rezini, Bio Village, 65 g, z rokom uporabe do 11. 10. 2024). Odpoklic sta sprožila distributerja E Leclerc Maribor za postrv in E Leclerc Ljubljana za lososa, izdelka pa izvirata iz Francije.
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je pozvala kupce, ki morda hranijo ta izdelka doma, naj ju ne uživajo, temveč vrnejo na prodajna mesta ali pa zavržejo.
Foto: UVHVVRBakterija Listeria monocytogenes, ki je bila zaznana v omenjenih izdelkih, lahko povzroči resno okužbo imenovano listerioza. Listerija je posebej nevarna za starejše ljudi, nosečnice, novorojenčke in posameznike z oslabljenim imunskim sistemom. Čeprav se okužba pojavlja redko, je smrtnost zaradi listerioze med najvišjimi v primerjavi z drugimi okužbami povezanimi s hrano.
Listerija je izjemno odporna bakterija, ki lahko preživi in se množi tudi v hladnih in vlažnih okoljih, kot so hladilniki. Okužba z živili je najpogostejši vir listerioze, zato je zelo pomembno, da se kontaminirani izdelki odstranijo iz prehranske verige. Bakterijo lahko uničita le kuhanje ali pasterizacija.
UVHVVR zato opozarja, naj kupci sledijo varnostnim navodilom in zagotovijo, da se kontaminirani izdelki ne zaužijejo, saj lahko predstavljajo resno zdravstveno tveganje.
Ključne besede: odpoklic, dimljena, postrv, losos, Listeria, monocytogenes, listerioza, varna, hrana, E Leclerc, UVHVVR